top of page

2. Landen in je hart; wat je geeft, ontvang je terug- 05 mei 2023 -

Hoewel ik deze blog schrijf n.a.v. de komende Yoga Workshop ‘Landen in je hart’, refereer ik in dit stukje naar de oude leringen uit de Andes tradities omdat ik hierin de mooiste, meest inzichtelijke en bruikbaarste toegepaste kennis en ervaringen over de dimensies van het hart vind.


Hoe we zijn in onze relaties met anderen, zo is onze relatie met de Natuur en met het Levend Universum, stelt Joan Willcox in haar blog ‘A Paqo* Approach to Relationships’.


In een relatie is er altijd spraken van geven en ontvangen, er is altijd sprake van een wisselwerking tussen jou en de ander, dat is vanzelfsprekend. In de Andestraditie is daarnaast de relatie die je onderhoudt met het Levend Universum, de Kosmos, van groot belang. Die bewuste wisselwerkingen tussen jou en de ander, tussen jou en de Kosmos of tussen jou en Moeder Aarde heeft een naam: ayni. Ayni staat voor een uitwisseling met hoge vibraties, het gaat over heilig relaties, heilig in de betekenis van ‘gezegend’, wat de oorspronkelijke betekenis is van het woord heilig.


Ayni

Ayni gaat dus over gezegende relaties aangaan en onderhouden. En dit heeft alles met het hart te maken want om je ayni te verfijnen, d.w.z. om je interacties met anderen en het leven soepel en stromend te laten zijn, in een hoge vibratie, is het nodig om liefde te cultiveren. Dat betekent dat je de Wil cultiveert om lief te hebben. In deze betekenis is liefde niet iets wat je overkomt, maar is een bewuste actie!


Ayni gaat over het diepe weten dat we onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn en brengt onze onderlinge wederzijdse afhankelijkheid aan het licht. Inzicht en bewustzijn in deze verwevenheid is cruciaal in de Andes tradities en legt een wezenlijk aspect over ‘in relatie zijn’ uit; niet alleen met anderen mensen maar ook onze wederzijdse afhankelijkheid van Moeder Aarde en de Kosmos.


Terug naar een hartsverbinding met ’n ander en over hoe je een relatie met n ander gezegend kunt laten zijn.

Zoals beschreven gaat het in ’n relatie altijd over ontvangen en geven en hierbij kan er niet géén uitwisseling zijn; sowieso, zolang je leeft, ontváng je levenskracht (en je ontvangt nog veel meer…..) en, ook al weet je het niet, je gééft altijd iets terug.


Ontvangen

Het is nuttig om bij allebei de facetten van ontvangen en geven stil te staan en graag begin ik met ontvangen (en in een volgende stukje zal ik het hebben over geven).


Wil je meer inzicht in jezelf en hoe jouw relaties nou eigenlijk echt verlopen, in de wetenschap dat besef hierin leidt naar meer innerlijke vrijheid, zijn er een aantal vragen die je jezelf kunt stellen zoals ‘wat ontvangt ik van de ander’ en ‘wat brengt me dat’ en de vraag ‘wat kan of durf ik te ontvangen van ’n ander’. Deze laatste vraag is wellicht een hele nieuwe kijk op ‘in verbinding zijn’.


Wat kan of durf ik te ontvangen van ’n ander?

Kun je de uitdagingen aanvaarden die ‘in contact zijn’ je brengen, of sluit je je -onbewust- af wanneer een contact ingewikkeld wordt en je bijvoorbeeld teveel prikkels ontvangt omdat dat wat er op je bordje komt te overweldigend is of gewoonweg niet fijn?


Maar wanneer je je daarbij afsluit, en daarbij vanzelf n stukje muur om je hart bouwt als bescherming en verdediging tegen alles wat je niet wilt of kunt ontvangen, is dit niet zonder gevolgen. Wanneer je je niet bewust bent van deze -oh zo menselijke- mechanismes, kun je zomaar het vermogen verliezen om spontaan en onbezorgd in je relaties te staan. Je raakt de bekwaamheid kwijt om diep te connecten en om hartsverbindingen aan te gaan omdat de spontaniteit van je hart gevangen zit achter zelfgebouwde tralies.

En toch……. in je kindertijd was dit alles zo vanzelfsprekend.


Wat stilte doet

Er is innerlijke ruimte nodig om een ander te ontvangen, een zekere mate van stilte en een onbevangen, onschuldig en onbevooroordeeld -kinder- hart.

Dat betekent dat je de ballast rondom je hart hebt afgeschut.


Waarbij je ten alle tijden zelf, bewust, kunt bepalen in hoeverre het mogelijk is om op een bepaald moment en in een bepaald contact, jezelf, je hart, wel of niet te openen! Want soms is het gewoonweg nodig om niet te open te zijn anders word je opgegeten. Alle gevoelige onder ons weten dat maar al te goed.


Het verschil is dat je je bewust wordt van wat je doet. ‘n Ander ontvangen wordt zo veel meer een keuze waar je zeggenschap over hebt, waarbij je je hart niet meer hoeft af te sluiten en al naar gelang je conditie, de situatie waarin je verkeert en de mensen bij wie je bent, je je hart voluit, of niet, kunt openen.


Hoe kan een yoga workshop je daarbij helpen?

Via oefenseries waarbij beweging, adem en aandacht gecombineerd wordt om:

· Te zakken naar benen en bekken voor diepe ankering & contact met je basis

· Te openen in ribben en borst.

· Te ontspannen bij nek & schouders


En zo maak je de weg vrij om je je intenties te richten en te 'landen in je hart'.

Daar aangekomen vibreer je op een andere, hogere frequentie. Dit alles brengt inzicht, innerlijke ruimte, stilte en oplossingen. En ook, daar aangeland kun je je hart zuiveren en versterken.留言


bottom of page