top of page

Een energetische benadering

Het is ochtend en het wordt al een heel klein beetje licht. Je hoeft nog niet op te staan want het is nog vroeg. Je ligt in je bed te dommelen en ineens begint er een merel te fluiten en kort daarop valt een roodborstje hem bij. Je luistert aandachtig naar dit gezang want je bent erdoor gegrepen.


Het gezang is zo helder en fris, als de ochtend zelf. Je hart wordt vervuld van een blij gevoel en het leven stroomt met al zijn schoonheid door je heen. Maar dan is het tijd om op te staan en al snel kun je dat gelukzalige gevoel niet meer vasthouden. Met elke gedachte die bezit van je neemt, verdwijnt het fijne gevoel steeds meer naar de achtergrond. Gedachtes over wat er nog allemaal moet gebeuren, de beslommeringen van de dag, de onzekerheden die je moet trotseren, de gekwetstheid in je hart, lichamelijke ongemakken, verdrietigheden of andere niet zo heldere stemmingen bezwaren je gemoed. En dan zit je gevangen in een web.

Is het dan nog mogelijk om terug te keren naar dat ene gevoel van gelukzaligheid die je zo kort tevoren nog had? En zo ja, hoe doe je dat dan?

Een energetische benadering

Misschien dat de meeste wel eens zo’n ervaring hebben gehad, zo’n moment van waarin je gegrepen wordt door iets wat niet zo gemakkelijk in woorden te vangen is. Een moment waarvan, wanneer je het achteraf zou proberen te verklaren, je jezelf zou afvragen wat er nu eigenlijk is gebeurd dat je zo’n gevoel van verbondenheid, harmonie, sereniteit, vreugde en vrede hebt ervaren. Een ervaring met gevoelens die totaal vallen buiten de normale werkelijkheid van alle dag.

Wat er dan gebeurd, is dat er spontaan een verschuiving optreedt van ons denken naar ons hart. Energetisch gezien bevinden we ons op een andere plek in ons lichaam dan waar we ons normaal gesproken bevinden en dit is geen metafoor, het is letterlijk zo. Wanneer de energie verschuift naar ons hart ervaren we eenheid en dit brengt al deze fijne ervaringen en gevoelens voort. Want het hart is een poort naar een andere dimensie van het bestaan, waarbij er een ander levensgevoel optreed, een gevoel dat zoveel ruimer, grootser en vreugdevoller is dan alles wat we doorgaans kennen. Het hart, daar waar liefde is – en niet de romantische liefde dus niet de persoonlijke liefde voor iets of iemand- maar de ervaring verbonden te zijn met de rest van het universum, is een poort naar de andere kant van de werkelijkheid.

Het heft in eigen hand

Een ervaring, hoe kort ook, waarin we ons werkelijk verbonden voelen, zijn de momenten die ons optillen en die het leven werkelijk de moeite waard maakt. Het is niet zo dat deze momenten enkel en alleen maar per toeval te ervaren zijn. Je kunt, door te leren werken met Intentie en Energie, je bewustzijn verruimen, je gevoeligheid vergroten en je persoonlijkheid ontwikkelen naar een manier van zijn waarbij het mogelijk is om in verbondenheid te leven.


bottom of page