top of page

Don Américo's werk in de wereld


28 december 2023 -door Gayle Yábar-


Américo Yábar werd geboren in het hart van de bergen van Paucartambo-Cusco (Paucartambo, provincie omringd door 47 inheemse gemeenschappen). Het is daar waar de natuur en een magische waarneming deel uitmaakten van het dagelijks leven in een immer aanwezige innige relatie met Pachamama en de spirits van de bergen, die erkend worden als Apus.

 

In de loop van de tijd richt Américo Salka Infinito op, een beweging met een poëtisch, energetisch karakter. Deze beweging breidt zich, dankzij de Salka’s, uit over de hele wereld en met de  Salka’s worden al diegenen bedoelt die geraakt zijn door de perceptie die uitgedragen wordt door Salka Infinito.

Salka heeft de betekenis van ‘Ongetemde en Vrije energie' en deze Salka connotatie is als een basis voor een perceptie van het leven en voor de uitbreiding van de praktische Salka toepassingen en leringen op de planeet.

 

Door hun beoefening en energetische bewegingen tonen Américo en Gayle de rijkdom van hun gedachten; hun visie op de psycho-energetische wereld van de Andes die onmiddellijk verband houdt met de natuur; de Kausay, het leven, ondersteund door een oorspronkelijke taal die in zijn wezen energiek, poëtisch, psychologisch is en die de zoeker omhult en deze naar een andere en authentieke waarheid brengt. Dit alles is een mooi en magisch startpunt voor degenen die de echte Salka willen leren kennen; de Salka als een universele energetische levensoptie, als een manier om in de wereld te zijn. De energetische bewegingen omarmend en vertolkend, vol liefde en met een unieke creativiteit.

 

Via de energetische Salka bewegingen betreed je een wereld van universele, schone en gezonde energie. De aanwezigheid, de verbinding met de Salka energie in je leven werkt diep door en juist ook -paradoxaal genoeg- op de ‘Hyhua’, op de getemde energie.

 

Américo’s praktische werk heeft te maken met de ontbinding van het ego in ruil voor een universele, magische, natuurlijke en tot op zekere hoogte een anti-logische en bij tijden ook een anti-rationele perceptie van 'in de wereld zijn'.

Zijn huidige werk richt zich op de waarneembare helderheid van het energetisch lichaam en voor hem is dit het menselijke universum zelf in verbinding met de natuur.

 

Américo woonde acht jaar in Europa en was in die tijd lid van de Castiliaanse narratieve werkkring van José Donoso en andere schrijvers en dichters, in Barcelona.

Nu reist hij over de hele wereld maar is evengoed vaak te vinden bij de oorspronkelijke gemeenschappen en in de kleine dorpen van de Andes.

 

Américo's buitengewone perceptie is te danken aan de ontmoeting met meesters en leraren uit het Andes hooggebergte en in zijn interesse in de filosofie van het dagelijks leven in dit gebied, maar is ook mede tot stand gekomen door invloeden uit verschillende verlichte hoeken van de wereld.

 

In Americo's leven en in zijn Zijn biedt hij altijd zijn uitstraling van de Ongetemde en Vrije energie.

 

-Vertaling Inge Verheijden-


Oorspronkelijke tekst

Américo Yábar

Nace en el corazón de las montañas de Paucartambo-Cusco. (Paucartambo, provincia rodeada de 47 comunidades nativas indígenas).

Donde la naturaleza y la percepción mágica fue una parte de su vida cotidiana en conexión con la pachamama y los espíritus de las montañas a los que reconocemos como Apus.

Con el tiempo, Américo Yábar fundó Salka Infinito, movimiento de carácter poético, energético, que se expandió gracias a los Salkas de todo el mundo que compartieron su percepción.

La connotación, que dimos al concepto Salka, " Energía No domesticada, libre ". Base de percepción y expansión de la práctica y enseñanza Salka en el planeta.

A través de su práctica y movimientos energéticos, Américo y Gayle muestran la riqueza de su pensamiento, visión del mundo psico-energético andino,inmediatamente conectado con

la naturaleza; El Kausay, la vida, apoyada en su lenguaje nativo, esencialmente energético, poético, psicológico que envuelve a los buscadores de una verdad diferente y auténtica que es un hermoso y mágico punto de partida, para aquellos que quieren conocer el verdadero Salka, como opción de vida energética universal, una manera de estar en el mundo.

Realizar movimientos energéticos, plenos de amor y de creatividad única.

Su percepción del cuerpo energético, auténtica, su interés por la filosofía de la vida cotidiana andina, su cosmovisión, la presencia de la energía No domesticada Salka, paradójicamente laborando para "Uyhua" energía domesticada.

Sus trabajos de carácter práctico, tiene que ver con la disolución del ego a cambio de una percepción universal, mágica,natural, hasta cierto punto antilógica, a veces antirracionalista.

A través de la práctica Salka se entra en un mundo de energía, universal, energía limpia, saludable.

Américo vivió ocho años en Europa. (Fue miembro del taller de Narrativa Castellana de José Donoso y otros escritores y poetas de la época en Barcelona).

Ahora continúa viajando por países del mundo, comunidades y pequeños pueblos de los andes.

Su actual oficio está enfocado en la perceptible claridad del cuerpo energético. Para él, es el mismo universo humano en conexión con la naturaleza.

La extraordinaria percepción de Américo es gracias al encuentro con maestros andinos y maestros de diferentes rincones iluminados del mundo.

Américo vive ofreciendo siempre el resplandor de una energía "No domesticada Salka, Libre".

Gayle Yábar

 

bottom of page