top of page

Salka; een eigen zoektocht


-09 maart 2024-


De Andes kosmovisie heb ik voornamelijk doorgekregen via de leringen van Don Américo Yábar, via hem opende zich een communicatie kanaal naar de stemmen van de oude meesters. Don Américo richtte de poëtische energetische beweging 'Salka Infinito' op en sinds ik hem in 2008 ontmoette, is hij mijn referentie geweest op deze weg.

Op deze pagina lees je meer over het Salkapad en wat het praktisch voor je kan betekenen, en zo ook in verschillende blogs.


In een lange zoektocht naar hoe ik op eigen manier Salka kon uitdragen, ver weg van Peru, Don Américo, andere paqo's en alles wat mij verbond met dat wat me steeds diep raakte, heb ik heel veel gehad aan het boek 'The Andean Cosmovision, a Path for Exploring Profound Aspects of Ourselves, Nature and the Cosmos' van Oakley E. Gordon en aan zijn blogsite Salka Wind.

Tijdens de seminars van Don Américo en Gayle in Nederland was het voornamelijk groepswerk wat we deden en dat kun je thuis niet in je eentje doen en ook, als beginneling op het Salkapad was het moeilijk te begrijpen wat er gebeurde tijdens de bijeenkomsten. Het bracht me steeds naar eenheid, een open en stromend hart, een totaal andere manier van mezelf en de wereld ervaren maar of én wat ik daar nou zelf mee kon, was een raadsel.


Het boek van Oakley, helder geschreven, met grote toewijding en met veel aandacht voor individuele energetische meditaties*, bleek voor mij een grote ingang naar de mogelijkheid om er toch zelf mee aan de slag te gaan; hoe mystiek en mysterieus de Andes tradities ook zijn, het boek maakt de essentie van de traditie benaderbaar.

Tijdens de lange tussenpozes voordat ik weer naar Peru kon of dat er weer seminars met Don Américo en Gayle in Nederland kwamen, was het boek lange tijd de enige bron waaruit ik kon putten om toch de connectie te houden en om het zelf te praktiseren en eigen te maken. Ik was opgetogen over wat ik in het boek las en ging dan ook dat wát ik wist, delen met anderen tijdens bijeenkomsten. Dit was heel helpend en fijn om te doen. Maar toch, op een gegeven moment droogde het op want ik voelde niet genoeg verbinding met Peru en Américo waardoor ik niet wist hoe verder te gaan en liep erop vast.


Onderstussen verdiepte ik me weer in yoga, wat ik tussen mijn 20e en 36e intensief had gedaan, toen losliet en op mijn 49e weer oppakte wegens fysieke klachten die ik wilde oplossen door yoga te doen.

In de aanpak van Maartje van Hooft van de Amitabha yogaopleidingen, vond ik alles wat ik zocht en eigenlijk nog veel meer dan ik had kunnen verwachtte. Ik begon weer yogales te geven en alles wat ik leerde en integreerde van Aplomb- en Meridiaan yoga was helpend om naar diepe verbinding met- en bewustwording van- mijn lichaam te gaan.

Het bracht me nog veel meer maar in de context van deze blog is de verbinding met het lichaam van belang.

Ik geef sinds 2016 weer les en iedere yogales beweegt de energie van -veruit de meeste- deelnemers uit het hoofd het lichaam in. En als ik dan af en toe energetische meditaties* deel tijdens de les, dan zie ik iedere keer hoe makkelijk het voor deelnemers is om te verbinden en innerlijke expansie te ervaren en een andere intensiteit van het leven, wellicht Salka te voelen, en dit zeker als de les buiten plaatsvindt. Dit alles is zonder dat zij zich hiervan bewust zijn of er in geïnteresseerd zijn. Maar ik ben verheugd bij wat ik zie gebeuren.

Ook in recent gedeelde online 'Salka Licht Cirkels' bijeenkomsten, krijg ik positieve reacties om de sessies te beginnen met lichaamsgerichte oefeningen die je uit je hoofd halen en verbinden met je lichaam want de energetische bewegingen worden beter waargenomen, gevoeld en ervaren.


En zo heb ik vorm gegeven aan een serie workshops met de naam 'Beweging, energie & intentie, van een afgescheiden zelfbewustzijn naar een leven in verbinding'.


Meditaties*: de energetische bewegingen zijn meditatie-achtige processen, gemakshalve 'meditaties' genoemd. In de blog, onder het kopje 'Het unieke van de spirituele Andes aanpak in het verbinden met energie', vind je er meer uitleg over.

留言


bottom of page